Hogyan szerettesd meg a kollégáiddal az új … bármit?

A megoldás egyszerű: próbáld meg elvenni tőlük. Erre jöttem rá a hosszú idők során. Ilyen a dolgok természete. Egy új szoftver / nyomtató / autó / laptop mindig sokkal rosszabb mint az előző. Az előző szoftver gyorsabb volt, és sokkal jobb. (Egyáltalán mi a fenéért dolgozik ennyi fejlesztő azért, hogy jobb legyen?) Az új nyomtató lassabb mint a régi és csúnyábban is nyomtat. Az új autó nem olyan kényelmes mint a régi volt, és a régi sokkal szebb is volt. Az új számítógép nyilván sokkal lassabb mint a régi volt, hiszen azért cseréltük le a számítógépet, mert a régi már túl gyors volt. Az új mobiltelefon sokkal lassabb mint a régi volt, és lehetetlen kezelni, mert akik kitalálták még sosem láttak ilyet. A régi jobb volt.

Na és itt jön a huszárvágás: próbáld meg visszavenni!

Jobb a régi telefon: tessék. Régi autó kevesebbet fogyasztott? A régi számítógéped gyorsabb volt? Tessék, itt van, beüzemeltünk újra. Hogy lassabb lett mint tegnap? Hm… nagyon fura. Ki hitte volna? Tényleg ennyire fájdalmas feldolgozni, ha ami újabb az általában jobb? Nem véletlenül dolgoznak okos emberek azon, hogy az újabb hardver és szoftvereszközök jobbak legyenek. Akkor is így van ez, ha nem tudjuk megfelelően kezelni őket az első pillanatban. Biciklizni sem tudtunk mindig.

Ha egy eszközt nem tudunk kezelni, az nem az eszköz hibája. Miért nem akarjuk megtanulni az eszközök használatát?

Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. A használathoz szükséges tudás megszerzése pedig nincs ingyen. Olvasgatni kell, és próbálgatni, használni. Meg kell tanulni megfelelően kezelni az új eszközöket. Igen, ez időbe fog telni, de a mai komplex eszközök megismeréséért meg kell dolgozni. A jó hír viszont az, hogy ha megtanulod használni, cserébe megkönnyíti az életed. Ha valaki állandóan harcban áll a mobiltelefonjával, annak keservesebb lesz az élete, mint aki megismeri, és a maga hasznára fordítja a képességeit.

Egy szó mint száz kedves kollégáim, ha a munkatársatok leszólja az új laptopot, próbáljuk meg elvenni tőle. Hátha kigyullad a piros lámpa és mégiscsak megjavul hirtelen az új laptop. Ha vissza akarod kérni az új eszközt, valószínűleg ellenállásba ütközöl. Ha az új szoftver helyett vissza kellene térni a rég megoldáshoz, akkor általában mégiscsak kidomborodnak az új eszköz előnyei. 🙂 Természetesen van olyan, hogy a régi eszköz jobban “kézre állt”, vagy olyan régen használtuk, hogy egy újat megszokni nagyon kényelmetlen, vagy az új eszköz bosszantóan eltér az előzőtől (lásd: Windows 8), de a tervezőket itt is a jobbító szándék vezérelte.

Tetszett? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük